Opis
W miodzie rzepakowym znajdziemy bor niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony, witaminy z grupy B oraz witamin K i C.
W składzie miodu rzepakowego znajdują się także potas, magnez, kwasy fenolowe i żelazo przyswajalne przez organizm na poziomie ponad 60%. Jest on źródłem łatwo przyswajalnej energii – głównie z glukozy. Idealnie sprawdza się przy zmęczeniu, osłabieniu i przy dużym wysiłku fizycznym. Jest on świetnym i co najważniejsze naturalnym wspomagaczem odporności. Wspiera układ krwionośny, pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Usprawnia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz wspiera leczenie schorzeń wątroby.
Właściwości kakao:
Naturalne kakao posiada w swoim składzie przeciwutleniacze chroniące organizm przed czynnikami chorobotwórczymi oraz zwalczające wolne rodniki. Wprowadzenie kakao na stałe do naszego menu może zwiększyć nasze szanse w walce z chorobami krążenia oraz zmniejszyć ryzyko zachorowań na nowotwory. Zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi w organizmie, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają poziom „złego cholesterolu” w organizmie, a także przeciwdziałają powstawaniu we krwi zakrzepów.
Skład: Miód rzepakowy nektarowy 95%, kakao 5%.
Sposób przechowywania:
- Temperatura jest bardzo istotna przy przechowywaniu miodu i powinna ona być utrzymana w granicach od 8 do 10°C.
- Miód przechowujemy z dala od promieni słonecznych z prostego powodu – podwyższenie temperatury miodu do 25-35°C powoduje wzrost aktywności enzymów, wstrzymanie krystalizacji, a w razie zbytniego rozrzedzenie – nawet fermentację.
- Miody przechowywane przez dłuższy czas w warunkach dostępu do promieni słonecznych, zmieniają barwę na ciemniejszą, mogą tracić na wartości.
- Miód jest produktem higroskopijnym dlatego przechowujemy go w szczelnie zamkniętym słoiku.
Waga: 400g