Opis
W miodzie rzepakowym najdziemy bor niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony, witaminy z grupy B oraz witamin K i C.
W składzie miodu rzepakowego znajdują się także potas, magnez, kwasy fenolowe i żelazo przyswajalne przez organizm na poziomie ponad 60%. Jest on źródłem łatwo przyswajalnej energii – głównie z glukozy. Idealnie sprawdza się przy zmęczeniu, osłabieniu i przy dużym wysiłku fizycznym. Jest on świetnym i co najważniejsze naturalnym wspomagaczem odporności. Wspiera układ krwionośny, pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Usprawnia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz wspiera leczenie schorzeń wątroby.
Właściwości żurawiny:
Żurawina jest bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2, B6, E oraz magnezu, wapnia, fosforu, miedzi i jodu. Zawiera również mnóstwo taniny, kwasu cytrynowego, jabłkowego i benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem. Jej owoce mają charakterystyczny słodko-cierpki smak. Żurawina działa bardzo prozdrowotnie. Od dawna stosowana jest w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu skutecznie wspomaga walkę organizmu z infekcjami dróg moczowych.
Liofilizowane owoce to owoce, które otrzymywane są drogą sublimacji. Takie owoce charakteryzuje bardzo wysoka jakość. Liofilizowana żurawina zachowuje niepowtarzalny smak, ale przede wszystkim właściwości świeżych owoców: witaminy, minerały, a także ważne dla zdrowia substancje czynne, np. polifenole.
Miód z liofilizowaną żurawiną doskonale nadaję się jako dodatek do mleka, musli, herbaty, płatków, naleśników czy kanapek.
Skład: Miód rzepakowy nektarowy 95%, żurawina liofilizowana 5%.
Sposób przechowywania:
- Temperatura jest bardzo istotna przy przechowywaniu miodu i powinna ona być utrzymana w granicach od 8 do 10°C.
- Miód przechowujemy z dala od promieni słonecznych z prostego powodu – podwyższenie temperatury miodu do 25-35°C powoduje wzrost aktywności enzymów, wstrzymanie krystalizacji, a w razie zbytniego rozrzedzenie – nawet fermentację.
- Miody przechowywane przez dłuższy czas w warunkach dostępu do promieni słonecznych, zmieniają barwę na ciemniejszą, mogą tracić na wartości.
- Miód jest produktem higroskopijnym dlatego przechowujemy go w szczelnie zamkniętym słoiku.
Waga: 400g
Mika Szymkowiak
14 stycznia 2022fajny ale nie tak jak z cynamonem. piękny na prezent. słoiczek szklany można później wykorzystać. wydajny.