WHITE TEA – biała herbata white peony Brown House Tea





Opis
WHITE TEA – biała herbata white peony
White Tea to najmniej przetworzona herbata, która charakteryzuje się lekką fermentacją (ok. 10%). Jej smak jest dość wyrazisty, kwiatowy, lekko miodowy. Zawiera kofeinę oraz dużo polifenoli (aż 343,4 mg/L) i witaminę C.
White Tea to ręcznie zbierana, najmniej przetworzona herbata, która charakteryzuje się lekką fermentacją (ok. 10%). Młode liście chroni się przed słońcem, aby były idealnie suche i nie wytworzyły chlorofilu. Procesy produkcji to jedynie delikatne, nieuszkadzające młodych listków, suszenie, przed i po lekkiej fermentacji.
Smak i Składniki
White Tea jest dość wyrazista i zdecydowana w smaku, jak na białą herbatę. Wyczuwalne są nuty kwiatowe, miodowe, lekko morelowe.
Składniki
Biała herbata White Peony 100%*.
*z uprawy ekologicznej.
Parzenie
NA CIEPŁO:
standardowe / gongfu cha
HERBATA – 2 g / 4 g
TEMPERATURA – 70-85°C / 85°C
WODA – 150 ml / 100 ml
CZAS – 3-8 min / 10 sek. (kolejne parzenia + 5 sek.)
NA ZIMNO:
HERBATKA: 5-6 g
WODA: zimna
CZAS: 15 min
WIELKOŚĆ KUBKA: 200 ml
Zbiór: wiosenny
Liść: pączek i dwa młode listki
Kultywar: chiński
Wysokość uprawy: 800 – 1500 m
Pochodzenie: Wietnam
Produkcja: lekka fermentacja i suszenie.
HERBATA LIŚCIASTA 30g